6 Νοε 2014

Postcard from Egypt part 3 - Η όαση της Σίουα

Σίουα, Αίγυπτος, 6 Νοεμβρίου 2014.
Συνεχίζοντας το ποδηλατικό ταξίδι στην Αίγυπτο, στις 2 Νοεμβρίου ξεκίνησα από Μάρσα Ματρούχ για την όαση της Σίουα από τον μοναδικό δρόμο της ερήμου που οδηγεί εκεί.
Πρόκειται για 300 χιλιόμετρα διαδρομή σε απόλυτα ερημικό τοπίο, χωρίς ανθρώπους ή χωριά, και μόνο δυο σημεία ανεφοδιασμού με νερό και ξηρά τροφή.
Ξεκίνησα με βροχερό καιρό και λόγω της πολυπλοκότητας ενός σημείου ελέγχου από τον στρατό, αλλά και της συννεφιάς που δεν έβλεπα τον ήλιο, ποδηλάτησα και κάποια χιλιόμετρα στο δρόμο προς τη Λιβύη χωρίς να είναι αυτή η διαδρομή μου, αλλά από αυτό το τυχαίο μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και εκεί το τοπίο. Γύρισα πίσω όταν το αντιλήφθηκα, μπήκα στο δρόμο της ερήμου για την Σίουα και στάθηκα τυχερός γιατί λίγο μετά αφού έπεσε η νύχτα, βρέθηκε μπροστά μου το πρώτο από τα δυο μοναδικά σημεία της ερημικής διαδρομής όπου υπάρχουν άνθρωποι και κατάστημα να αγοράσεις νερό. Εκεί λοιπόν διανυκτέρευσα.
(Η διαδρομή (gps log) της 2ας Νοεμβρίου υπάρχει στο http://ridewithgps.com/trips/3736605 ή στο
 http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8194252 ).

Την 3η Νοεμβρίου έφτασα στα μισά της διαδρομής Μάρσα Ματρούχ - Σίουα και εκεί σταμάτησα από το μεσημέρι γιατί δεν υπάρχει άλλο σημείο ανεφοδιασμού μέχρι την Σίουα. Το σημείο αυτό της διαδρομής λέγεται Bir el Nuss που σημαίνει στα Σίουι (τοπική γλώσσα) "στα μισά του δρόμου για την πηγή" . Αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες τις μάζεψα κατά την διαδρομή, δεν γνώριζα σημεία ανεφοδιασμού από πριν.
(Η διαδρομή (gps log) της 3ης Νοεμβρίου υπάρχει στο http://ridewithgps.com/trips/3736772 ή στο
http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8194315  ).

Την 4η Νοεμβρίου ξεκίνησα νωρίς για τα 150 χιλιόμετρα στην έρημο και με περίπου ευνοϊκό άνεμο έφτασα καλά στον προορισμό μου: Την ξακουστή όαση της Σίουα με τους υδάτινους ορίζοντες όπου ο πηλός της γης και τα φοινικόδεντρα εξακολουθούν να δίνουν στους κατοίκους τις πρώτες ύλες για τις βασικές τους ανάγκες από την εποχή που ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε οκταήμερο ταξίδι μέσα στην έρημο για να συμβουλευτεί το φημισμένο Μαντείο του Άμμωνος Διός.
(Η διαδρομή (gps log) της 4ης Νοεμβρίου υπάρχει στο http://ridewithgps.com/trips/3736776  ή στο http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8197245   ).

Το Μαντείο του Άμμωνος Διός στο Αγκούρμι της Σίουα (που μαζί με το Μαντείο των Δελφών και το Μαντείο της Δωδώνης αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά μαντεία της αρχαιότητας) είναι το μόνο που διασώζεται μέχρι σήμερα ως κτίριο.
Όμως οι τοπικοί ξεναγοί δεν θα σας πουν την εξαιρετική λεπτομέρεια που σας έχω στην φωτογραφία παρακάτω: Διασώζεται  και μπορούμε να δούμε στην φωτογραφία στον κεντρικό πυλώνα του Μαντείου του Άμμωνος Διός η μία από τις δυο δωρικές κολόνες πού πρόσφερε ο Μέγας Αλέξανδρος για να το στηρίξει ουσιαστικά και μεταφορικά, σε αντάλλαγμα για τον χρησμό που πήρε. Το ιστορικό αυτό στοιχείο αναφέρουν από κοινού οι ιστορικοί της εποχής, Διόδωρος Σικελιώτης, Στράβωνας Γεωμέτρης και Αρριανός.

Το πρόγραμμα έχει ξεκούραση στην Σίουα .



Φωτογραφίες και πληροφορίες στην λεζάντα:

3 Νοεμβρίου 2014: Στον δρόμο της ερήμου, 198 χιλιόμετρα πριν την όαση της Σίουα.
2 Νοεμβρίου 2014: Γάιδαρος γυρίζει την μυλόπετρα  στον δρόμο προς την Λιβύη
2 Νοεμβρίου 2014: Πέφτει η νύχτα στον δρόμο της ερήμου για την όαση της Σίουα
3 Νοεμβρίου 2014: Ένα κοπάδι από καμήλες στον δρόμο της ερήμου για την όαση της Σίουα
3 Νοεμβρίου 2014: Ποδηλατώντας στον δρόμο της ερήμου για την όαση της Σίουα
3 Νοεμβρίου 2014: Ποδηλατώντας στον δρόμο της ερήμου για την όαση της Σίουα
3 Νοεμβρίου 2014: Ποδηλατώντας στον δρόμο της ερήμου για την όαση της Σίουα
4 Νοεμβρίου 2014: Φτάνοντας στην όαση της Σίουα
4 Νοεμβρίου 2014: Το τοπίο αλλάζει φτάνοντας στην όαση της Σίουα
4 Νοεμβρίου 2014: Το Τζαμί στο κέντρο της Σίουα
5 Νοεμβρίου 2014: Στον κεντρικό πυλώνα του μαντείου του Άμμωνα Δία διακρίνεται η μία από τις δυο δωρικές κολόνες πού πρόσφερε ο Μέγας Αλέξανδρος
5 Νοεμβρίου 2014: Σίουα το Σάλι (η παλιά πόλη). Τα δομημένα από χαρσίφ οικήματα σύμφωνα με την τοπική Αρχιτεκτονική της Λάσπης (Αρχιτεκτονική της Ερήμου) έλιωσαν μετά από 3ήμερη βροχή το 1926. Στην Σίουα δεν βρέχει σχεδόν ποτέ.