10 Αυγ 2011

GPS για το ποδήλατο: ένα με πολλές δυνατότητες, αυτονομία και οικονομικό

Προσθήκη (edit) 08 Οκτωβρίου, 2014:
Τρία χρόνια μετά αφότου έγραψα αυτό το review, η αγορά έχει αλλάξει κατά πολύ, τόσο ώστε να μπορώ να πω, ότι αν κάποιος ψάχνει ένα οικονομικό gps για το ποδήλατο, δεν χρειάζεται καν να αγοράσει συσκευή, αφού όλα τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα πια, διαθέτουν πολύ καλά GPS chipsets.
Έχω μέσα στο android μου και χρησιμοποιώ  το πρόγραμμα IGO primo, αλλά και το Sygic που ενσωματώνει την πυξίδα του τηλεφώνου στο χάρτη, οπότε βρίσκεις εύκολα προσανατολισμό και κατεύθυνση. Και τα δυο προγράμματα μπορούν να εργάζονται με ακρίβεια χωρίς την χρήση δεδομένων από το δίκτυο, οπότε δεν υπάρχει καμία χρέωση.  Επιπλέον επειδή τώρα πια στα ποδήλατα είναι πολύ χρήσιμο το να κρατάς αρχείο με το ίχνος GPS της διαδρομής σου (GPS log ή GPS trail) χρησιμοποιώ το δωρεάν app "GPS Logger for Android" με το οποίο έχω καταγράψει πολύ μεγάλες σε διάρκεια διαδρομές όπως αυτή, και μάλιστα με μικρή συσκευή (Samsung Galaxy Y S5360) χωρίς να έχω θέμα με την διάρκεια της μπαταρίας. Την πολύ μεγάλη διάρκεια καταγραφής  επιτυγχάνω βάζοντας την συσκευή σε airplane mode. Το GPS log είναι επίσης χρήσιμο και για να προσθέτω με ακρίβεια GPS data σε οποιαδήποτε φωτογραφία έχω τραβήξει, με οποιαδήποτε διαφορετική συσκευή, χρησιμοποιώντας εκ των υστέρων το κατάλληλο software.


GPS Win CE iGO 8
Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το iGO 8.


GPS Win CE Garmin Mobile XT
Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το Garmin Mobile XT με χάρτες Ανάβαση.


Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το παρεχόμενο κατά την αγορά λογισμικό GiniusDriver με χάρτες GeoIntelligence (NGI).


GPS Win CE iGO 8
Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το iGO 8.


Tα GPS έχουν γίνει πια πολύ προσιτά και παύουν να είναι ένα ακριβό απόκτημα.
Ψάχνοντας για ένα GPS navigator που θα μπορούσε να μου σταθεί βοήθημα σε κάποια ποδηλατική διαδρομή, θέλω κάποιες βασικές προδιαγραφές:
-Να είναι μικρό, ελαφρύ και εύχρηστο.
-Να μπορεί να έχει καλή αυτονομία, αλλά επειδή αυτό είναι λίγο δύσκολο για ένα μικρό GPS, να μπορεί τουλάχιστον να αλλάζει μπαταρία, για να μην χρειάζεται συνέχεια φόρτιση.
-Όλα σχεδόν τα GPS είναι κλειδωμένα στο να χρησιμοποιούν μόνο ένα συγκεκριμένο software μιας εταιρίας και τους ανάλογους συνεργαζόμενους χάρτες. Η ανάγκη μου και επιθυμία μου είναι να μπορώ να χρησιμοποιώ διάφορα προγράμματα και διάφορους χάρτες, ανάλογα με τη διαδρομή, στην ίδια συσκευή.
-Να μην είναι κινητό τηλέφωνο, επειδή θέλω να είναι μόνο δέκτης , να μην εκπέμπει.
-Να είναι οικονομικό, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί ακριβό απόκτημα.

Ε, λοιπόν μετά από αρκετή έρευνα αγοράς και δοκιμές, εντυπωσιάστηκα με το Turbo-X GPS i35, ένα νέο μοντέλο που έχει φέρει το Πλαίσιο με λειτουργικό Windows CE 6, γιατί το συγκεκριμένο GPS, διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που ζητώ, και όχι μόνο.
Σημειώνω ότι μάλλον επειδή είναι νέο μοντέλο, οι πωλητές στο Πλαίσιο δεν ήξεραν αν αλλάζει μπαταρία ή τι μπαταρία φοράει, και αυτό με δυσκόλεψε πριν καταλήξω. Οπότε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, ανακαλύπτοντας ότι σύροντας το καπάκι της πίσω όψης του GPS, αποκαλύφτηκε μια μπαταρία λιθίου BL-5C, που η συγκεκριμένη έχει γίνει πια, σαν μπαταρία γενικής χρήσης, γιατί την φορούν αρκετές απλές συσκευές κινητών ΝΟΚΙΑ.
Η μπαταρία του GPS, αλλάζει σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνοντάς σου έτσι τη δυνατότητα μιας παρατεταμένης αυτονομίας.
Για ποιους άλλους λόγους λοιπόν προτείνω το συγκεκριμένο GPS:
- Ο δέκτης του είναι αρκετά ευαίσθητος. Την πρώτη φορά που θα κλειδώσει δορυφόρους ή μετά από reset, ή αλλαγή τοποθεσίας ενόσω ήταν κλειστό, καλό θα ήταν να βρίσκεται σε ανοιχτό ορίζοντα. Μόλις κλειδώσει δορυφόρους, μπορεί να έχει σήμα ακόμα και μέσα στο σπίτι.
- To Turbo-X GPS i35, είναι αρκετά γρήγορο στη χρήση, μάλλον επειδή έχει κεντρικό επεξεργαστή στα 530MHz. Έτρεξε με απόλυτη άνεση το εντυπωσιακό iGO 8, το Garmin Mobile XT με χάρτες Anavasi και Auto Drive, αλλά και την freeware έκδοση του OziExplorer CE.
Χρησιμοποιώντας το OziExplorer CE, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε δικούς μας χάρτες για όποια περιοχή της γης θέλουμε από δορυφορικές φωτογραφίες του Google Earth.
- Το software πλοήγησης τρέχει πάντα από την κάρτα micro SD και η δρομολόγηση του αρχείου αλλάζει από το μενού με ελάχιστα κλικ . Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σε μια κάρτα micro SD διαφορετικά λογισμικά πλοήγησης και να μπαίνουμε σε διαφορετικό πρόγραμμα, ανάλογα με τη διαδρομή και τις επιλογές μας.
- Δεν συμφωνώ με τη χρήση GPS μόνιμα στηριγμένο πάνω σε ποδήλατο, κυρίως γιατί αποσπά την προσοχή και γίνεται επικίνδυνο. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε για να ρίξουμε μια ματιά στο GPS που θα το έχουμε στη τσάντα μας ή σε μια θήκη έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο εν κινήσει.
- Υπάρχει και στο dealextreme μια συσκευή που φαίνεται να είναι η ίδια ακριβώς, αλλά έχει διαφορετικό ROM version και software, και είναι περίπου 20 ευρώ φθηνότερη από την τιμή που πουλά το Πλαίσιο. Αν όμως υπολογίσουμε τους ενημερωμένους χάρτες Ελλάδας με δωρεάν αναβαθμίσεις για 3 χρόνια που παρέχει το Πλαίσιο, μαζί με τα 2 χρόνια εγγύηση για την συσκευή, τότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα η επιλογή του dealextreme. Στη περίπτωση που έχουμε ήδη χάρτες, τότε η επιλογή του dealextreme φαίνεται δελεαστική, όπου σημειωτέον η συγκεκριμένη συσκευή έχει πάρει καλές κριτικές.
- Τα σχόλια υπάρχουν για να απαντήσω σε κάθε λογική απορία που ενδεχομένως υπάρξει, αλλά και σε όποιον έχει την ίδια συσκευή και μπορεί να αναφέρει εντυπώσεις.

Προσθήκη (22 Αυγ. 2011):
Στην περιγραφή του Πλαίσιο και στα αναλυτικά χαρακτηριστικά, δεν αναφέρεται πουθενά αν το GPS υποστηρίζει τις κάρτες μνήμης High Capacity. Οπότε μετά από σχετική δοκιμή που έγινε, προσθέτω ότι η συσκευή μπορεί να δεχτεί και τις κάρτες Micro SD High Capacity, που ξεκινούν από χωρητικότητα 4GB.
GPS with detachable battery
Το Turbo-X GPS i35 αλλάζει μπαταρία πανεύκολα και χρησιμοποιεί μια μπαταρία κινητού τηλεφώνου, που μπορεις να την βρεις παντού.


Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας την freeware έκδοση του OziExplorer CE.


GPS running Garmin Mobile XT
Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το Garmin Mobile XT με χάρτες Ανάβαση.


GPS Win CE Garmin Mobile XT
Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το Garmin Mobile XT.

6 comments:

Eaglos είπε...

Καλημέρα φίλε.

Πως πάει η συσκευή, λειτουργεί κανονικά; Σου έχει παρουσιάσει κάποιο
πρόβλημα;

Ήθελα να σε ρωτήσω εαν η συσκευή δέχεται εισαγωγή διαδρομών σε μορφή .gpx ή αν έχει να κάνει με το τι πρόγραμμα πλοήγησης τρέχεις κάθε στιγμή.

Ευχαριστώ.

cycleway είπε...

@Eaglos
Η συσκευή λειτουργεί κανονικότατα και δεν μου έχει βγάλει κανένα πρόβλημα.
Για τις διαδρομές σε μορφή .gpx, ισχύει αυτό που ανέφερες.
Γι αυτές, χρησιμοποιώ το Google Earth σε netbook ή pc. Σε αυτή τη σελίδα όμως: http://www.topografix.com/gpx_resources.asp βλέπω ότι τα .gpx αρχεία μπορούν να τρέξουν, μεταξύ άλλων, στο iGO και στο OziExplorer, εφαρμογές με τις οποίες έχω τεστάρει τη συσκευή.

Eaglos είπε...

Καλησπέρα, από το google earth σε τι μορφή βγάζεις τη διαδρομή ώστε να την περάσεις στο πρόγραμμα πλοήγησης;

cycleway είπε...

@Eaglos
Το Google Earth, δίνει αρχεία .kml.
Για τη μετατροπή .kml σε .gpx υπάρχουν αρκετοί μετατροπείς και διαλέγεις. Υπάρχει και online μετατροπέας στο λινκ:
http://www.gpsvisualizer.com/convert_input
Αλλιώς βρίσκεις κάποιο ελεύθερο λογισμικό κάνοντας αναζήτηση στο Google: "convert kml to gpx".

Ανώνυμος είπε...

Kαλημερα, διαβασα το review σου κ επειδη με ενδιαφερει η αποκτηση ενως φθηνου gps ηθελα να σου κανω καποις ερωτησεις. Το ι35 καταγραφει την διαδρομη? Αν χαθω να μου δειχνει τους γυρω δρομους? Μπορω να φτιαχνω διαδρομη στο Pc κ μετα να την περναω κ να με πηγαινει? Χαρτες δασικων εχει η πρεπει να βαλω εγω κ αν πρεπει να βαλω εγω που μπορω να βρω? Η χρηση του θα ειναι για Mountain bike. Ευχαριστω!

cycleway είπε...

@Ανώνυμος είπε...

1.Το ι35 καταγραφει την διαδρομη?

-Ναι με τους χάρτες που έχει ήδη μέσα.

2.Αν χαθω να μου δειχνει τους γυρω δρομους?

-Ναι με τους χάρτες που έχει ήδη μέσα.

3. Μπορω να φτιαχνω διαδρομη στο Pc κ μετα να την περναω κ να με πηγαινει?

-Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να φτιάξω διαδρομές στο PC και μετά να χρειάζεται να τις περάσω στο GPS. Τις φτιάχνω απευθείας στο GPS. Θεωρητικά γίνεται βέβαια, και δεν είναι θέμα συσκευής, αλλά λογισμικού.


4. Χάρτες δασικων εχει η πρεπει να βαλω εγω κ αν πρεπει να βαλω εγω που μπορω να βρω?

-Η απάντηση βρίσκεται ήδη στη φωτογραφία πιο πάνω, που έχει τη λεζάντα: "Το Turbo-X GPS i35 τρέχοντας το Garmin Mobile XT με χάρτες Ανάβαση." Για να το πετύχεις όμως αυτό χρειάζεται να διαθέσεις χρόνο και να μάθεις κάποια τεχνικά.