27 Αυγ 2009

5η μέρα: Από Αλβανία στην Π.Γ.Δ.Μ. : Librazhd - Struga

5η μέρα: Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Librazhd (Albania) - Struga (F.Y.R.O.M.)

Απόσταση : 53 Km.
Η διαδρομή ξεκινά ανηφορικά ακολουθώντας αντίθετα κοίτη ποταμού.
Έντονη ανηφόρα πριν τα σύνορα με τη F.Y.R.O.M. και μετά κατηφορίζει μέχρι τη Struga.


Φωτογραφίες:
Στο Librazhd (Albania) είχαν παγιδευμένη μια αρκούδα σε πολύ μικρό κλουβί. Προφανώς την είχαν αιχμαλωτίσει μικρή, το να βλέπεις όμως ένα άγριο ζώο φυλακισμένο και σε τόσο μικρό κλουβί, είναι λυπηρό. Η αρκούδα ύψους περίπου 2 μέτρων γύριζε συνέχεια αγχωμένη γύρω από τον εαυτό της μέσα στο κλουβί, που δεν έχει μήκος μεγαλύτερο από 3 μέτρα. Σίγουρα δεν μπορεί να γυρίσει και πάλι στην ελευθερία της (αφού όπως φαίνεται την αιχμαλώτισαν μικρή και δεν έχει μάθει να κυνηγά). Αξίζει όμως σίγουρα μια καλύτερη τύχη ή τουλάχιστον λίγο περισσότερο χώρο, όπως κάθε ον του πλανήτη.

Φεύγοντας από το Librazhd η διαδρομή εκπληκτική. Εδώ στην Komuna Hotolisht:
Σιδηροδρομική γέφυρα στον ποταμό Bushtrica.

Οι διαδρομές μας διασταυρώθηκαν και γνωρίστηκα με τον Anton από τη Ρουμανία που ταξιδεύει αρκετούς μήνες με ποδήλατο.
Μπορείτε να τον βρείτε στο blog του το: cicloturistroman.blogspot.com .
Το "σκαρφάλωμα" στο Qafe Thane που βρίσκεται η συνοριακή γραμμή με την Π.Γ.Δ.Μ. (F.Y.R.O.M.) και η συνοριακή γραμμή.


Εδώ στην έξοδο από Αλβανία μερικές σημαντικές παρατηρήσεις για τη χώρα αυτή που βρέθηκα για πρώτη φορά (και μάλιστα ποδηλατικά) :
- Απο θέμα ασφάλειας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν ένιωσα καμμιά στιγμή κίνδυνο από ανθρώπινο παράγοντα.
- Στην Αλβανία μιλούν ελληνικά παντού. Σε όποιο μαγαζί και αν πήγα βρέθηκε κάποιος να μιλά ελληνικά, ακόμα και αν δε μιλούσε ο μαγαζάτορας. Μια φορά μάλιστα που δε βρισκόταν κάποιος εκεί κοντά να μιλά ελληνικά φώναξαν έναν πιτσιρικά που μιλούσε άπταιστα. Το γεγονός ότι μιλούν ελληνικά, προκαλεί άνεση και οικειότητα.
- Πιο πολλές από τις μισές πινακίδες αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στο δρόμο ήταν ελληνικές. (ίσως και λόγω Αυγούστου, που έρχονται πολλοί Αλβανοί από Ελλάδα για να δουν τους δικούς τους.)
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ευρώ σε ολες τις συναλαγές σας, αλλά ίσως σας συμφέρει να έχετε και μερικά αλβανικά χρήματα (Leke) , που θα ανταλλάξετε μόνο σε τράπεζα, γιατί εκεί θα πάρετε την καλύτερη τιμή.
Στην τράπεζα πήρα για κάθε ευρώ --> 128,3 Leke, ενώ στο δρόμο ισχύει 1 ευρώ --> 100 Leke.
- Ένας καλός μισθός στην Αλβανία είναι γύρω στα 200 ευρώ. Μίλησα (στα ελληνικά εννοείται), για αρκετή ώρα με νέο παιδί, που εργαζόταν στο μπαρ του ξενοδοχείου του Fier που έμεινα και μου είπε ότι τον έπιασαν και τον έδιωξαν δυο φορές από Ελλάδα, όμως τα χρήματα που παίρνει στην Αλβανία δουλεύοντας σε δυο δουλειές δεν φτάνουν, και σίγουρα θα επιχειρήσει ξαναέρθει Ελλάδα.
Άλλη στιγμή μίλησα και με άνθρωπο άνω των 55 ετών, που ήθελε οπωσδήποτε να έλθει στην Ελλάδα να εργαστεί, παρά τα χρόνια του.
- Το καλύτερο ξενοδοχείο στο Αργυρόκαστρο (μικρή πόλη) κοστίζει 10 ευρώ τη βραδυά, το καλύτερο ξενοδοχείο στο Fier (μεγάλη πόλη και πραγματικά πολυτελές ξενοδοχείο) κοστίζει 20 ευρώ τη βραδυά.
-----

Π.Γ.Δ.Μ. (F.Y.R.O.M.)
Σημειώνω ότι μπαίνοντας στην Π.Γ.Δ.Μ. τα ελληνικά διαβατήρια δεν σφραγίζονται, περνούν ελεύθερα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους πολίτες της Π.Γ.Δ.Μ. αν θελήσουν να έλθουν στην Ελλάδα. Χρειάζονται βίζα που είναι χρονοβόρα και θα τους στοιχίσει 60 ευρώ, ποσό υψηλό και απαγορευτικό αναλογικά με την ισοτιμία ευρώ - δηνάριου, αν θέλουν να επισκεφτούν για παράδειγμα αυθημερόν μια γειτονική ελληνική περιοχή για ψώνια.


Φωτογραφίες:
Motel στην εθνική οδό, πριν τη Struga.Η Struga βρίσκεται στη λίμνη Οχρίδα (Ohrid) , 12 Km πριν την ομώνυμη πόλη Ohrid. Η λίμνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO προστατευμένη περιοχή ενώ κοντά βρίσκεται και το εθνικό πάρκο της χώρας ανάμεσα στη λίμνη Οχρίδα και τη Μεγάλη Πρέσπα.Η κεντρική λαχαναγορά της Struga πλούσια σε ποικιλία προϊόντων, σε σχέση με το μικρό μέγεθος της πόλης, και busy όλη μέρα. Εδώ δεν μιλούν ελληνικά, μιλούν όμως πολύ καλά αγγλικά, ακόμα και στη δημοτική λαχαναγορά.
Ο ποταμός που διασχίζει τη Struga στο σημείο που ξεκινά από τη λίμνη Οχρίδα.Τη μέρα που βρέθηκα εκεί, έτυχε να συμβαίνει η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς για την πόλη αυτή, οι ποιητικές βραδυές ( Struga's poetry evenings) με διεθνές βεληνεκές και καλεσμένους.
Η θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμεινα, το Hotel Montenegro στη Struga, που συστήνω ανεπιφύλακτα. (www.hotelmontenegro.mk)


(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σήμερα που σας γράφω αυτά, έχω ήδη επιστρέψει και είμαι στη Κρήτη)

1 comments:

Bullet Ridden With Vermin είπε...

Φίλε μου υπέροχο φωτορεπορτάζ,να σαι καλά να ποδηλατείς και να ταξιδεύεις!Μακάρι να το κάνουμε και εμείς.Οι οδηγίες και οι αναφορές σου είναι κατατοπιστικές!

Εις το επανιδείν !